fbpx

Hvorfor er min Mac langsom?

Det kan ofte være udfordrende og forvirrende at forstå, hvorfor din Mac opfører sig underligt. Herunder finder du en liste over almindelige problemer, der kan resultere i en langsom apple computer:

1. Sluk din Mac

Nogle foretrækker at klappe skærmen i, i stedet for at slukke helt for Mac’en. Det er nemmere og hurtigere, især når man er på farten. Det er også okay at gøre engang imellem, men som regel er det vigtigt, at maskinen får lov til at slukke helt Når en computer har været tændt i lang tid uden genstart eller slukning, kan der opstå flere potentielle problemer, der kan påvirke ydeevnen og stabiliteten.

Vi anbefaler, at du gemmer alle dine åbne dokumenter, og slukker din computer helt. Vent 3-5 minutter, og se om din computer kører bedre nu. Et simpelt sluk og tænd kan være en effektiv måde at løse mange små udfordringer og holde systemet friskt.

2. Frigør plads på din harddisk

Vores computere indeholder efterhånden hele vores liv: billeder, dokumenter, filer og meget mere – men desværre er pladsen ikke ubegrænset. Når din harddisk bliver overfyldt, kan det resultere i en langsommere Mac. Vi anbefaler derfor, at du holder mindst 20GB ledig plads på din harddisk, da din Mac fungerer bedst med tilstrækkelig plads til rådighed.

For at sikre optimal ydeevne foreslår vi, at du fjerner overflødige filer eller flytter dem til en ekstern harddisk eller lagrer dem sikkert i skyen, f.eks. via DropBox, iCloud eller en anden cloud-tjeneste. Alternativt kan du overveje at opgradere din harddisk til en med mere plads, så du hverken behøver at slette eller flytte noget! Hvis sletning og flytning af filer ikke har hjulpet, er det også muligt, at din harddisk er defekt, og skal udskiftes. Vi kan hjælpe dig med både upgrade og udskiftning. Kom forbi vores værksted, så finder vi den løsning, der er mest relevant for dig. 

3. Luk nogle af de kørende programmer

Når du bruger din Mac, kører der ofte nogle programmer i baggrunden. Generelt kan din computer håndtere disse samt dine valgte programmer uden problemer. Dog kan der indimellem opstå situationer, hvor baggrundsprogrammerne bruger for mange ressourcer og påvirker din Mac’s hastighed.

På en Mac kan du lukke baggrundsprogrammer på følgende måder:

 1. Brug Aktivitetsmonitor:

  • Åbn “Aktivitetsmonitor” fra Programmer > Hjælpeprogrammer eller ved at søge efter det i Spotlight (tryk på cmd + space og skriv “Aktivitetsmonitor”).
  • Se listen over kørende processer og applikationer.
  • Vælg den, du vil lukke, og klik på “Afslut proces” øverst til venstre.

 2. Brug Dock:

  • Nogle programmer vil fortsætte med at køre, selvom du lukker vinduet. Se nederst på skærmen i din Dock, og højreklik på det ikon, der repræsenterer det kørende program.
  • Vælg “Afslut” eller “Afslut force” for at lukke det.

 3. Brug Tvangslukning:

  • Hvis en applikation ikke reagerer, kan du tvinge den til at lukke.
  • Hold “Option” nede, og højreklik på applikationens ikon i Dock.
  • Du vil se muligheden for “Tving afslut.”

 4. Brug Kommando i Terminal:

  • Åbn Terminal (find det i Programmer > Hjælpeprogrammer eller søg efter det i Spotlight).
  • Skriv top for at se kørende processer og find processens id (PID) for den ønskede applikation.
  • Skriv kill PID, hvor PID er processens id, for at lukke applikationen.

 5. Genstart din Mac:

  • Hvis du vil være sikker på at lukke alle baggrundsprocesser, kan du genstarte din Mac. Dette lukker alle åbne applikationer og processer.

4. Opgrader din hardware

At opgradere hardwaren på din Mac kan være en effektiv løsning for at forbedre ydeevnen, især hvis din Mac er blevet langsom. Eksempelvis kan opgradering af den forældede type harddisk, kaldet HDD til en lynhurtig SSD-harddisk markant øge hastigheden for opstart, indlæsning af applikationer og filoverførsler. Udover det kan grafikkort eller processor også opgraderes afhængigt af dine behov.

Før du beslutter dig for at opgradere hardwaren, er det dog en god idé at udføre nogle diagnostiske tests, rydde op i unødvendige filer og overveje softwareoptimering. Nogle gange kan en kombination af softwarejusteringer og en hardwareopgradering give den bedste resultat. Kontakt os, så vi sammen kan få dig opgraderet.

5. Kør et antivirus program

Sommetider er din Mac langsom, fordi den har fået virus. Det er ofte svært at opdage, når ens computer har fået en virus. Derfor er det vigtigt, at have et godt antivirusprogram, der opdager problemer og løser dem.

Antivirusprogrammer varierer i deres udformning, men de deler alle en vigtig funktion: en skannefunktion. Denne funktion kører typisk automatisk dagligt, men kan også startes manuelt. Hvis du har mistanke om en virus, er det en god idé at åbne dit antivirusprogram og initiere en virusskanning. Dette identificerer og fjerner effektivt eventuelle vira. Hvis du endnu ikke har et antivirusprogram, anbefaler vi at indlevere din computer til Zitech med det samme. Her vil du ikke kun få installeret et antivirusprogram, men også gennemgå en omfattende skanning og fjernelse af eventuelle potentielle vira på din computer.

Har du prøvet alle disse trin, men din Mac er stadig langsom? Ovenstående er kun få af mange potentielle årsager til din Macs kører langsomt. Heldigvis står vi hos Zitech klar til at hjælpe dig. Ring eller kig forbi, så kan vi sammen se på, hvordan vi kan få din Mac til at køre optimalt igen.

Lad os hjælpe dig!

SÅDAN FOREGÅR DET

Book en tid

Book en tid eller kom forbi vores værksted i Allerød. Alternativt kan du arrangere en afhentning ved at kontakte vores team.

Vi tilbyder også on-site support, hvor vores eksperter kommer direkte til dig.

Behovsafklaring & fejlsøgning

Hos Zitech starter vi altid med en samtale om dine behov og en fejlsøgning af din computer.

Vi identificerer nøjagtigt kilden til problemet og guider dig igennem de bedste løsninger til din PC eller Mac.

Vi løser problemet

Når vi har identificeret problemet får du et uforpligtende tilbud.
Takker du ja, reparerer vi din computer og giver dig besked når den er klar til afhentning.

Størstedelen af vores reparationer udføres på under 24 timer.

Bliv klogere

Tabt computer. Har du tabt din computer?
Skade

Har du tabt din computer?

Har du tabt din computer? Når du har din bærbare er med på farten, er der en risiko for at tabe den. Her er 5 ting du skal være opmærksom på!

LÆS MERE
Scroll to Top